Uncategorized

Veien til nettbutikken

I en periode på vel to måneder har vi i klassen jobbet med en eksamen i E-varehandel. Dette har vært en interessant reise hvor det har vært oppturer så vel som nedturer. Min første tanke da jeg fikk vite at dette er eksamensoppgaven vår, var at dette blir utrolig spennende! Jeg synes det er moro at vi fikk muligheten til dette, og følelsen av å skape noe nytt og eget.

……..Så, hvordan kan du selv lage en nettbutikk? Det skal jeg forklare.

Først og fremst må du finne ut av hvilke produkter du vil selge. Ikke velg et segment som er altfor generelt, som for eksempel klær. Velg en produktkategori. Dette kan være tilbehør blant annet, slik som vi valgte. Du må også tenke på hvilken målgruppe du vil nå ut til. Er det tenåringer, unge voksne eller mennesker med en spesiell interesse innenfor noe? Design nettsiden din og bruk av sosiale medier på bakgrunn av målgruppen din.

Prosessen underveis

Det finnes en del ulike plattformer for opprettelse av nettbutikker der ute, men Shopify er den mest brukervennlige og beste løsningen i mine øyne. Det er i tillegg gratis. Her kan man altså velge om man vil kjøpe et domene, om ikke må man implementere «myshopify» i nettadressen. Vi valgte og ikke kjøpe domene, så vi har dermed myshopify i vår nettleser. Vi kunne for all del valgt å kjøpe domene, da det ser mye mer profesjonelt ut med bare www.capofnorway.com. Jeg vil derfor anbefale andre som skal starte en nettbutikk om å betale litt for og kun bruke ditt eget navn i nettadressen din.

Etter at bruker på Shopify.com er opprettet, starter prosessen med opprettelsen og videre planlegging av hvordan nettbutikken skal sees ut. Man må videre tenke på valg av tema, struktur og betalingsløsninger. I tillegg er det masse annet som medfølger når man skal opprette nettbutikk. Det er viktig å bemerke seg. Det er mange elementer man må ta hensyn til, slik som markedsføring i sosiale medier, nyhetsbrev og lignende. Alt henger sammen på ett vis, og det kan være gunstig og inneha en rød tråd på alle plattformer slik at folk husker deg og forbinder navnet til deg.

Her kan det være gunstig å lage egen logo som du legger til i alle kanaler, slik som vist tidligere i innlegget. Dette er med på å skape en fin tråd. Logo kan du enkelt lage i appen Canva. Inne på Shopify er det enkelt å legge til temaer, og få nettsiden som du selv ønsker. Det kan være fint med inspirasjonsbilder på forsiden, og generelt at hovedsiden er oversiktlig og enkel å håndtere. Implementer en meny som innehar «produkter» og en «om oss» side. Det er også verdt å nevne at om du ønsker at nettsiden din skal være på norsk, så må du gjøre dette selv manuelt. Det tar lang tid, så vær tålmodig og ikke gjør det i siste liten.

Det går også an å lage egen chatbox inne i nettbutikken, i tillegg på Facebook-siden. Dette er gunstig i forhold til at kundene lett kan få tak i deg og at du viser at du er tilgjengelig. Vi gjorde dette derfor i våre kanaler.

Sosiale medier og e-post markedsføring

Det er viktig å tenke på markedsføring når du skal skape noe nytt. Her er e-post markedsføring svært effektivt. Her kan du velge å lage forskjellige nyhetsbrev som sendes ut etterhvert som nettbutikken er i gang. Dette kan du enkelt lage i Mailchimp, en god nettside hvor du kan lage forskjellige maler til e-postmarkedsføring. Det som er viktig å tenke på i forhold til e-post markedsføring er at du har nok e-poster å sende til. Dette kan du få til ved at du har en footer nederst i nettbutikken din hvor folk kan abonnere på nyhetsbrev. Inne i Shopify finner du dermed hvem som har abonnert og hvem du da kan sende til.

Ved siden av dette må du også tenke på at du skal være synlig i sosiale medier som for eksempel Facebook og Instagram. Her må du da tenke på bildene du bruker. Er de inspirerende? Du oppnår garantert ikke mange følgere eller likes om nettsiden er kjedelig og lite innbydende med få bilder. Et godt tips kan derfor være å oppdatere kanalene ofte, med alt fra lansering og til nye produkter som har kommet inn i nettbutikken. Inviter venner og bekjente, så drar det seg opp herfra. I Shopify får man en oversikt over hvor brukerne kommer fra, om det er fra Facebook eller Instagram. Det kan derfor være hensiktsmessig å sjekke dette jevnlig, slik at du alltid har oversikt over hvilke plattformer folk finner deg på.

Jeg har tatt mye lærdom av dette, og ble inspirert til å lage min egen nettside en gang i fremtiden. Det var gøy å lage noe eget, og prosessen i seg selv er veldig spennende, men også litt overveldende. jeg har lært å lage nyhetsbrev (som jeg trodde var mye vanskeligere, det tar bare tid!), Jeg har lært å sette opp målsetninger (OKR), og jeg har lært å sette opp en helt egen plattform!

Takk for en spennende og lærerik prosess!

Link til nettbutikken vår:

https://capofnorway.myshopify.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *